09 Οκτωβρίου, 2012

Τρόπος λειτουργίας υδραυλικού και ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα




Πλεονεκτήματα και Διατάξεις των υδραυλικών ανελκυστήρων
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες περιορίζουν στο ελάχιστο τις διαστάσεις των απαιτούμενων χώρων μηχανοστασίου. Ο μηχανισμός είναι συμπαγής και δύναται να τοποθετηθεί άνετα σε πολύ μικρό χώρο. Δεν απαιτείται χώρος μηχανοστασίου στο πάνω μέρος της διαδρομής. Άρα υπάρχει σημαντικό κέρδος διότι δεν δεσμεύεται μεγάλη επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου.
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες περιορίζουν την απαίτηση ισχυρής άρα και πολυδάπανης κατασκευής τοιχωμάτων φρέατος. Επίσης το απαιτούμενο βάθος του φρεατίου είναι σχετικά περιορισμένο και έτσι δεν απαιτείται μεγάλο βάθος εκσκαφής. Τέλος, δεν απαιτείται χώρος μηχανοστασίου επάνω από το φρεάτιο. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο σημαντικά ελαττωμένο κόστος οικοδομικής κατασκευής.
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες είναι αθόρυβοι. Ο κινητήρας και η αντλία βρίσκονται εντός λαδιού και ειδικές αντικραδασμικές βάσεις αποκλείουν την μετάδοση θορύβου στο κτίριο.
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες προσφέρουν ομαλές και ασφαλείς διαδρομές. Η μηχανική βαλβίδα (control valve) της ελέγχει τη ροή του λαδιού από και προς τον κύλινδρο και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα ροής ανεξάρτητα από την θερμοκρασία λαδιού, επιτυγχάνοντας έτσι ομαλές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις του θαλάμου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια εξαιρετική ομαλή και ασφαλή διαδρομή.
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες έχουν άριστη ακρίβεια ισοσταθμίσεως (LEVELING). Οι ηλεκτρονικές συσκευές στο φρεάτιο και η μηχανική βαλβίδα εγγυώνται άριστη ισοστάθμιση ανεξάρτητα του φορτίου και της θερμοκρασίας του λαδιού.
Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες είναι το αποτέλεσμα δεκάδων ετών πείρας σε κατασκευές και μελέτες. Η κατασκευή τους βασίζεται στην σύγχρονη τεχνολογία που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:
προσαρμοστικότητα σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική κατασκευή
μεγάλο χρόνο ζωής λειτουργίας
ελάχιστες επισκευές και συντήρηση
απλή εγκατάσταση
μεγάλη άνεση στην χρήση τους
ασφαλή λειτουργία
Καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας των υδραυλικών ανελκυστήρων είναι ότι εγκαθίστανται και ρυθμίζονται από έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. 

  





  
Μηχανικοί ανελκυστήρες
 
Ο μηχανικός ανελκυστήρας αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, ένα μειωτή στροφών και μία τροχαλία προσαρμοσμένα κατάλληλα μεταξύ τους πάνω σε μία βάση. Από την τροχαλία διέρχεται ένα σύστημα συρματόσχοινων, στη μία άκρη του οποίου βρίσκεται ο θάλαμος  και στο άλλο τα αντίβαρα  ταχυτήτων.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μηχανικών ανελκυστήρων, ο μονόστροφος με μία ταχύτητα κίνησης και ο διπλόστροφος με δύο ταχύτητες κίνησης. Τα μηχανικά συστήματα ανελκυστήρων συνιστώνται σε ψηλά κτίρια όπου οι απαιτήσεις για μεγάλες ταχύτητες και έντονη επιβατική κίνηση (εκατοντάδες ζεύξεις / ημέρα) είναι δεδομένες.
Στους μηχανικούς ανελκυστήρες υπάρχει επίσης αυτόματος απεγκλωβισμός.
Για τέλεια λειτουργικά αποτελέσματα συνίσταται η χρήση inverter (ηλεκτρονικός ελεγκτής ταχύτητας-λειτουργία VVVF) αντί για μηχανές 2 ταχυτήτων.  





Φρεάτιο
Το φρεάτιο πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ανελκυστήρα. Δεν πρέπει να περιλαμβάνει καλώδια ή διατάξεις, διαφορετικά από τα απαιτούμενα για τον ανελκυστήρα.
Ύψος άνω απόληξης φρεατίου αρκετό, ώστε:
Όταν τερματίσει το έμβολο (πιο πάνω από την ανώτερη στάση), να υπάρχει ελεύθερη κατακόρυφη απόσταση από την στέγη του θαλάμου μέχρι την οροφή του φρέατος 1m.
Ενδεικτικά, για συνήθεις ανελκυστήρες προσώπων με ύψος θύρας 2m, συνολικό ύψος άνω τελευταίας στάσης 3.4m είναι ικανοποιητικό.
Εξαερισμός φρεατίου στην άνω απόληξη του φρέατος τουλάχιστον ίση με 1% της οριζόντιας διατομής φρέατος. Για παράδειγμα σε φρέαρ με διαστάσεις 1.40 x 1.80m (8 ατόμων) συνίσταται οπή εξαερισμού με περσίδες διαστάσεων 0.20 x 0.20cm.
Βάθος κάτω απόληξης (πυθμένα) φρεατίου αρκετό ώστε:
Όταν ο θάλαμος έχει καθίσει στους προσκρουστήρες (πιο κάτω από την κατώτερη στάση), να είναι δυνατόν να χωρέσει στον πυθμένα ένα ορθογώνιο διαστάσεων 0.5cm x 0.6cm x 1m.
Ενδεικτικά για ανελκυστήρες 4 ατόμων, συνολικό βάθος 1.4m από την στάση έως τον πυθμένα είναι ικανοποιητικό. Για ανελκυστήρες 8 ατόμων το απαιτούμενο βάθος μπορεί να μειωθεί έως 1.2m.
Το δάπεδο του πυθμένα πρέπει να είναι επίπεδο και ομαλό, προστατευμένο από την είσοδο υδάτων.
Η εσωτερική πλευρά του τοιχώματος του φρέατος, προς τη πλευρά εισόδου στο θάλαμο πρέπει να είναι λεία και συνεχής επιφάνεια.
Σύμφωνα με τον νέο νομοθετικό πλαίσιο σε ανελκυστήρες για άτομα με ειδικές ανάγκες (8 ατόμων) οι θύρες φρέατος και η είσοδος στον θάλαμο πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 0.85m.
 
 
Μηχανοστάσιο
Τα μηχανοστάσια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που σχετίζονται με τον ανελκυστήρα. Δεν πρέπει να περιέχουν αγωγούς, καλώδια ή διατάξεις διαφορετικές από αυτές που σχετίζονται με τον ανελκυστήρα.
Οι ηλεκτρικές παροχές από τον πινάκα κοινοχρήστων προς το μηχανοστάσιο, για την κίνηση (τριφασική) και τον φωτισμό (μονοφασική) του ανελκυστήρα, πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να καταλήγουν σε δυο ασφαλειοδιακόπτες. Ειδικά ο διακόπτης κίνησης (τριφασικός) θα πρέπει να μπορεί να κλειδώνει. Αυτό γίνεται είτε με την επιλογή κατάλληλου διακόπτη, είτε με τοποθέτηση του μέσα σε κουτί του οποίου το καπάκι να κλειδώνει. Επιπλέον πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός με διακόπτη στο χώρο του μηχανοστασίου και ρευματοδότης.
Οι διαστάσεις μηχανοστασίου θα πρέπει να είναι τέτοιες έτσι ώστε να παρέχονται οι παρακάτω οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Ελεύθερος χώρος εμπρός από τον πίνακα του ανελκυστήρα βάθους τουλάχιστον 0.70m και πλάτους τουλάχιστον 0.50m.
Ελεύθερος χώρος εμπρός από το καζάνι τουλάχιστον 0.50 cm x 0.60cm.
Ύψος μηχανοστασίου τουλάχιστον 2.00m
Η θύρα του μηχανοστασίου θα πρέπει να είναι μεταλλική με ελάχιστες διαστάσεις 1.80m ύψος, 0.60cm πλάτος και να ανοίγει προς τα έξω. Η θύρα μηχανοστασίου πρέπει να έχει κλειδαριά με κλειδί, να μπορεί όμως να ξεκλειδώνει μέσα από το μηχανοστάσιο χωρίς την χρήση του κλειδιού.Ο εξαερισμός μηχανοστασίου θα πρέπει να γίνεται η μέσω της θύρας η οποία θα έχει περσίδες για τον σκοπό αυτό ή με άλλο μέσο.
Το δάπεδο του μηχανοστασίου θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής λαδιού, όλο το υδραυλικό λαδί να παραμένει στο μηχανοστάσιο.
Πρέπει να προβλέπεται η παροχή τηλεφωνικής γραμμής στον χώρο του μηχανοστασίου για την σύνδεση τηλεφώνου στον θάλαμο του ανελκυστήρα


ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 211 01 39 949 - ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 697 00 80 989 Website : http://www.nextlevelgroup.gr E mail : info@nextlevelgroup.gr Αλεξάνδρας 31 -17235 ΔΑΦΝΗ ΑΘΗΝΑ NEXTLEVEL ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Copyright © Συντήρηση ανελκυστήρα FULL PACK από 40.00 € ζητήστε τώρα προσφορά!